Avtorici: Špela Prajs in Tita Majhenič, 9. a

Mentorici: Vilma Vrtačnik Merčun in Petra Dešman Senčar

Povzetek

Cilj raziskave je bil izvedeti, kaj sporočajo razglednice in pisma, ki jih je prejemala Antonija Plevel, por. Šubelj, v obdobju od 1911 do 1981. Analizirali sva vsebino 40 poštnih pošiljk, 33 razglednic in sedem pisem. Večina razglednic je bila iz obdobja Avstro-Ogrske (30), večina pisem pa iz obdobja po drugi svetovni vojni (5). Da sva lahko razumeli povezavo med Antonijo Šubelj in pošiljatelji, sva iz župnijskih knjig izpisali podatke o družinah Plevel, Bertoncelj, Šubelj in Pirc. Dobili sva posnetek intervjuja z Antonijino hčerko Francko Koračevič iz leta 2007 in naredili intervju z njenim sinom Gregorjem Koračevičem.

Ugotovili sva, da se je Antonija Šubelj rodila leta 1890 kot nezakonska hči mlinarja Pavla Bertonclja iz Sp. Domžal in Johane Plevel z Rodice. Ker ji je mama umrla, ko je bila stara šest tednov, je zanjo skrbela mamina sestra Reza Plevel. Reza je bila šivalka slamnikov v Oberwalderjevi slamnikarski tovarni v Domžalah. Tudi Antonija se je kmalu zaposlila kot šivalka slamnikov v Kurzthalerjevi tovarni v Domžalah, sezonsko pa je hodila na delo na Dunaj, v Prago, Budimpešto in v Bukarešto. Leta 1925 se je poročila s Francem Šubljem, vdovcem s šestimi otroki. V zakonu sta se jima rodili dve hčerki, Francka in Tončka.

Večji del korespondence Antonije Šubelj iz časa Avstro Ogrske predstavljajo razglednice Franca Pirca, ki ji je pisal iz avstro-ogrske vojske do decembra 1915. Posebej zanimiva so pisma iz časa druge svetovne vojne in po njej, ki so jih Antoniji Šubelj pisali sorodniki: družina Medven iz Ljubljane, operni pevec Anton Šubelj iz Clevelanda (možev mlajši brat) ter pastorki Minka in Ančka Šubelj iz New Yorka, ZDA.

Ključne besede: korespondenca, slamnikarske tovarne, sezonsko delo na Dunaju, v Pragi, Budimpešti in Bukarešti, izseljevanje v Ameriko, prva svetovna vojna, druga svetovna vojna, operni pevec Anton Šubelj, mlinar Pavel Bertoncelj

(Skupno 11 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost