Osrednji dogodek ob EVROPSKEM LETU KULTURNE DEDIŠČINE

V sredo, 9. 5. 2018, na dan zmage in dan Evrope, smo se udeležili slavnostnega zaključka nacionalnega natečaja Evropa v šoli, ki je bil v Festivalni dvorani Pionirskega doma v Ljubljani. Na prireditvi so podelili priznanja najboljšim ustvarjalcem likovnih, literarnih, fotografskih in video del, ki so zmagali na državni ravni. Učenci 4.b razreda Bor Struga in Tijan Jagušič ter Matjaž Girandon in Žiga Ručigaj pa so se razveselili priznanj za najboljša likovna dela, ki so bila izbrana v okviru osrednje-slovenske regije. Med njimi je bil tudi David Pavlin, ki je pod mentorstvom učiteljice Drage Jeretina Anžin, dobil literarno priznanje.

Na poti do Pionirskega doma smo se pomudili v spominskem parku Navje in si ogledali nagrobnike številnih znamenitih osebnosti slovenske zgodovine. Našo pozornost sta še posebej pritegnila nagrobnika prvega slovenskega pesnika Valentina Vodnika in slikarja Ivana Groharja. Ogledali smo si tudi druge Plečnikove mojstrovine, s katerimi je polepšal tako Navje, kot dvorano Pionirskega doma

Na podelitvi so nas nagovorili slavnostni govorniki, najbolj pa nas je navdušila evropska komisarka za promet, ga. Violeta Bulc. Odgovorila je na številna vprašanja in nas spodbudila, da moramo s srčnostjo in optimizmom gledati v prihodnost. Ob koncu sta nas s svojim rapom dvignila na noge raper Trkaj in profesor Igor Saksida. Nismo vedeli, da so lahko Prešernove pesmi tako zabavne.

Tema letošnjega natečaja je bila »Ko preteklost sreča prihodnost« in temu sloganu je bilo namenjeno tudi kolo sreče  pri vhodu v dvorano. Vsakdo ga je lahko zavrtel in odgovoril na vprašanje, ki mu je sledila nagrada. Polnih lepih vtisov in z upanjem na lepšo prihodnost, smo se vrnili domov.

Mentorica Ani Gale z nagrajenimi učenci

 

(Skupno 71 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost