Vir za večino podatkov so bile spletne strani OŠ Rodica. Tudi vse fotografije so povzete od tam. V nekaterih športnih disciplinah so bili podatki zelo skopi in pomanjkljivi, zato sem prosil pristojne institucije za rezultate s tekmovanj (npr. o krosu, atletiki) in iskal podatke po spletnih straneh športnih zvez (npr. za gorsko kolesarstvo in judo).

Akvatlon

Športna disciplina akvatlon je sestavljena iz teka in plavanja. Ugotavljam, da so se naši učenci udeleževali prvenstev v akvatlonu na področnem in državnem nivoju. Področna tekmovanja so bila v Termah Snovik, državna pa na kopališču Kodeljevo v Ljubljani. Izjema je bilo področno tekmovanje v akvatlonu za gorenjsko regijo maja 2014, ki je bilo na Kodeljevem v Ljubljani. Takrat so se naši učenci prvič udeležili tekmovanja iz akvatlona. Najbolj uspešna v akvatlonu na državnem nivoju je bila Neža Turšič, ki je enkrat osvojila prvo mesto v svoji kategoriji (2019), enkrat drugo (2017) in enkrat tretje mesto (2018). Na državnem tekmovanju je bil uspešen tudi Rok Vejnovič, ki je junija 2019 osvojil bronasto odličje. Več zmag je bilo na področnih tekmovanjih, ki so bile pogoj za tekmovanje na državnih prvenstvih. Od leta 2016 do 2019 se je na državno tekmovanje v akvatlonu uvrstilo 11 naših učencev (po štirikrat Taja Vejnovič in Neža Turšič, trikrat Rok Vejnovič, dvakrat Manca Turšič, Vanesa Andrejič, Nea Podbevšek, David in Marcel Pavlin ter Mark Milosavljevič Saunig, enkrat pa Alja Smolnikar in Izak Zupančič).

Atletika

Naši učenci so se udeleževali tekmovanj v atletiki na področnem in državnem nivoju. Področna tekmovanja v atletiki so bila v Domžalah ali Kamniku, državna pa običajno v Kopru in enkrat v Žalcu (2018). Najbolj uspešna v atletiki na državnem nivoju je bila Nina Pavlič Hren, ki je junija 2014 postala državna prvakinja v teku na 1000 metrov. Na področnih tekmovanjih so prvaki postali še Miha Potočnik v metu vorteksa (2014), Žan Vrhovnik v skoku v višino (2016), Jan Simončič v skoku v daljino, Jon Švigelj v skoku v višino (2018), Žiga Šubelj v metu vorteksa in Neža Turšič v teku na 1000 metrov (2019). Šolska ekipa tekačev je na področnem atletskem tekmovanju dvakrat osvojila prvo mesto v štafeti 4 x 100 metrov (2016 in 2017). Za tekmovalce, ki so se uvrščali na atletska državna prvenstva, je bilo  že samo sodelovanje veliko priznanje.

Na letošnjem področnem tekmovanju v atletiki so naši učenci osvojili enajst odličij, med njimi dve zlati: v skoku v višino (Jaka Kokalj) in v štafeti 4 x 100 metrov.

Jon Kancilija in Matej Zorc (zadaj) ter Mark Vrhovnik in Nejc Štifter (spredaj) na najvišji stopnički. To so letošnji področni prvaki v štafeti 4 x 100 metrov, Domžale, junija 2022.

Badminton

Naši učenci so se udeleževali občinskih in državnih posamičnih tekmovanj v badmintonu, podatki o sodelovanju pa so pomanjkljivi. Na občinskih tekmovanjih je Lukas Tristan Nickel Koželj dvakrat osvojil zlato odličje (2013, 2016), na državnem pa je dvakrat osvojil bronasto odličje (2016, 2017). Glede na njegove odlične rezultate sklepam, da je verjetno tekmoval tudi med letoma 2013 in 2016, ko je bil področni in občinski prvak v badmintonu, vendar na spletu o tem ni podatkov.

Lukas Tristan Nickel Koželj je bil naš najuspešnejši tekmovalec v badmintonu. Na sliki na občinskem tekmovanju decembra 2016, kjer je osvojil prvo mesto med starejšimi dečki.

Gorsko kolesarjenje

V zadnjem desetletju je bilo na šoli nekaj odličnih gorskih kolesarjev, čeprav podatki tudi tukaj niso popolni. Na srečo so rezultati z državnih tekmovanj dostopni na spletni strani prijavim.se. Iz razpoložljivih podatkov ugotavljam, da sta bila najboljša kolesarja naše šole do leta 2015 Jakob Smolnikar in Tamara Homar. Jakob Smolnikar je bil na državnih prvenstvih dvakrat drugi (2014, 2015) in enkrat tretji (2013). Tamara Homar je bila enkrat druga (2016) in enkrat tretja (2013), na gorski kolesarski tekmi XC Energija Mengeš (oktobra 2015) pa je v svoji kategoriji osvojila prvo mesto.

Od leta 2016 dalje je naša najboljša gorska kolesarka Meta Tancik, ki je bila dvakrat državna prvakinja (2019 in 2021), dvakrat pa je na državnem prvenstvu osvojila drugo mesto (2016, 2018). Njen največji uspeh je naslov evropske prvakinje v gorskem kolesarstvu v kategoriji 13 let, ki ga je osvojila julija 2021 v italijanskem mestu Pili. Seveda pa podatki še zdaleč niso popolni, saj se gorski kolesarji poleg državnih udeležujejo še veliko drugih tekmovanj (na slovenski ravni SloXCup-a in številnih maratonov).

Judo

V zadnjem desetletju smo imeli na šoli tudi odlične judoiste. Na spletni strani šole je bila v tem obdobju objavljena le ena novica o tekmovanju judoistov. To je bilo področno tekmovanje marca 2014 v Žireh, kjer so osvojili pet odličij. Trenerka Špela Sedlak je marca 2022 povedala: »Ker na tej šoli judoisti ostajajo večinoma le nekje do 6. razreda, potem pa morajo obiskovati drugo šolo ali hoditi na treninge v Ljubljano, jih večina z judom preneha, še preden se začnejo državna prvenstva in velika tekmovanja. Največ smo tekmovali v U10, U12, U14, redko v U16. Vedno smo se udeležili naslednjih mednarodnih turnirjev: Nagaoka, Palijev memorial, Pokal Šiške, Pokal Bežigrada; včasih pa tudi turnirjev: Pokal Lendave, Pokal Novega mesta, Pokal Žirov in Pokal Komende.« Po njenih navodilih sem na spletni strani Judo zveze Slovenije poiskal še nekaj podatkov. Ugotavljam, da so bili prvaki v svojih kategorijah Timotej Kolbl (2015), Tijan Jagušić (2019) in Rok Jeraj (2021). Skupaj sem naštel 13 odličij, vendar pa ne morem trditi, da so podatki popolni.

Judoisti na področnem tekmovanju v Žireh, marca 2014.
Naši mladi judoisti po opravljenih izpitih za višji pas, zadaj njihova trenerka Špela Sedlak, junija 2019.

Sankukai karate

Na šolski spletni strani so novice o rezultatih karateistov z državnih tekmovanj od leta 2016 do 2019, rezultate iz leta 2015 pa je prispevala trenerka Tjaša Šinkovec Savšek. V obdobju od 2015 do 2019 so rodiški karateisti na tekmovanjih osvojili kar 24 odličij, od tega štiri zlata. Državni prvak je leta 2018 postal Žiga Brnot, leta 2019 pa Mojca Požek. Oba sta svoj uspeh ponovila na državnem turnirju leta 2019. Srebrne in bronaste medalje so na tekmovanjih na državni ravni v tem obdobju osvojili še: Luka Luštrek, Anže Belovič (državni podprvak 2015), Nil Gorjanc, Matej Zorc (državni podprvak 2016), Matic Katrašnik (državni podprvak 2016), Jan Janez Grabnar, Jure Prelovšek, Tristan Urbanija (državni podprvak 2017), Jure Luštrek, Žak Deželak (državni podprvak 2018) in Ažbe Zobec Kimovec.

Košarka

Pri ekipnih športih opažam, da se ekipe oblikujejo dalj časa, preden dosežejo določen uspeh, nato pa zapustijo šolo. Košarkarice so bile najbolj uspešne v šolskem letu 2016/2017, saj so najprej postale občinske, nato še področne prvakinje. S tem so se uvrstile v četrtfinalni turnir državnega prvenstva v košarki, na katerem so osvojile tretje mesto.

Zelo uspešni v košarki so bili naši mlajši in še posebej starejši učenci. Ti so spomladi 2018 osvojili naslov področnih prvakov v košarki, nato so zmagali v polfinalu vzhoda in se uvrstili v finale vzhoda, kjer so tudi zmagali in se uvrstili v finale državnega prvenstva. Med igralci je posebej izstopal Jan Vide, ki je julija 2019 kot 14-letni košarkar odšel v Real Madrid. Novembra 2019 so starejši učenci ponovno postali občinski prvaki in se uvrstili na področno tekmovanje, ki pa je zaradi epidemije covida-19 odpadlo. Marca 2018 so tudi mlajši učenci postali prvaki na področnem prvenstvu v košarki in se uvrstili na državni nivo.

Kros

Od leta 2012 pa do leta 2019, ko je bil zadnjič pred epidemijo covida-19 organiziran jesenski kros domžalske regije, so naši učenci osvojili 31 zlatih, 18 srebrnih in 11 bronastih odličij. Največ zmag v krosu sta osvojili Petra Pograjc in Meta Tancik (po štiri), Jan Simončič tri zlata odličja, po dve pa Jure Žavbi, Miha Kralj, Nina Pavlič Hren, Mia Jovanovič in Kaja Cerar. Enajst posameznikov je na krosih osvojilo po eno zlato odličje, Tajda Podbevšek in Maša Ručigaj poleg zlate še srebrno in bronasto, Neža Turšič in Liana Kovič pa poleg zlate še srebrno odličje. Ostali zmagovalci v krosu v svojih kategorijah so bili še: Jon Švigelj, Milla Andrejič, Mark Leuštek, Miha Kancilija, Lovro Cotman, Gašper Lenarčič, Miha Kavčič. Kakor vidimo, so to učenci – športniki, ki so bili večinoma aktivni tudi na drugih športnih področjih.

Udeleženci jesenskega krosa domžalske regije so se morali najprej izkazati na šolskem krosu. Na sliki šolski kros septembra 2016 v Športnem parku na Viru pri Domžalah.

Namizni tenis

Spletne novice o uspehih naših učencev na namiznoteniških tekmovanjih so bile od leta 2013 od 2018 zelo pogoste in natančne. Zato lahko dobimo dober vpogled v rezultate na številnih tekmovanjih, ki so bila pogoj za udeležbo na čertfinalnih, polfinalnih in finalnih državnih prvenstvih v namiznem tenisu. Največ odličij na različnih nivojih so osvojile: Nika Kobetič, Tara in Vita Kobetič, Gaja Kobetič ter Živa in Brina Markič. Naj posebej izpostavim Taro in Niko Kobetič, ki sta bili v svojih kategorijah dvakrat državni prvakinji – v letih 2013 in 2016. Gaja Kobetič je bila državna prvakinja leta 2015. Verjetno so bile uspešne tudi v letu 2014, vendar za to leto na šolski spletni strani ni objav. Naši učenci so zelo uspešno zastopali šolo tudi ekipno. Državni prvaki so bili leta 2016, štirikrat pa so bili prvaki domžalske regije (2016, 2017, 2018, 2019). Za odlične uspehe naših igralcev namiznega tenisa ima veliko zaslug trener Janez Stibrič, ki je tudi mednarodni namiznoteniški sodnik.

Nogomet

Učenci, ki so se na naši šoli ukvarjali z nogometom, so bili na tekmovanjih izredno uspešni. Tekmovali so v različnih kategorijah (4. in 5. razred, 6. in 7. razred ter 8. in 9. razred). Na področna tekmovanja oz. tekmovanja domžalske regije so se uvrstili petkrat, za tekme iz let 2014 in 2015 pa ni podatkov. Na področnih tekmovanjih so dvakrat osvojili naslov področnih prvakov (2017 in 2020), leta 2013 so bili drugi, 2012 pa tretji. Februarja 2020 so na četrtfinalnem državnem tekmovanju osnovnih šol v nogometu zmagali in se uvrstili v polfinale, ki pa je zaradi epidemije covida-19 odpadlo.

Učenke naše šole so bile zelo uspešne v dekliškem nogometu. Na področna tekmovanja v nogometu za dekleta so se uvrstile trikrat (2016, 2017 in 2019). Dvakrat so osvojile drugo mesto (2016 in 2017), januarja 2019 pa so postale področne prvakinje. Aprila 2019 so v polfinalu državnega tekmovanja osvojile četrto mesto.

Starejši učenci so bili uspešni tudi v letošnjem šolskem letu. 19. aprila 2022 so igrali na nogometnem turnirju državnega prvenstva, ki je v organizaciji naše šole potekalo v Bazi v Ljubljani. Uvrstili so se na polfinalni turnir, ki je bil konec maja v Trebnjem, kjer so osvojili 3. mesto. Na sliki naši nogometaši v Ljubljani, aprila 2022.

Odbojka / odbojka na mivki

Najboljše uspehe v odbojki so dosegle učenke naše šole. Čeprav podatki niso popolni, lahko sklepam, da so morali biti tekmovalci in tekmovalke na občinskih tekmovanjih zelo uspešni, da so se lahko uvrstili na področna tekmovanja. Na šolski spletni strani so trikrat poročali, da so naše odbojkarice postale občinske prvakinje (2012, 2016 in 2017). Najuspešnejše pa so bile leta 2014 v odbojki na mivki, ko so na finalnem državnem tekmovanju v Zrečah postale državne prvakinje. 

Učenci so na občinskem tekmovanju v odbojki osvojili drugo (2013/2014) in dvakrat tretje mesto (2016, 2017). Na področnem tekmovanju v odbojki januarja 2015 so prav tako osvojili drugo mesto in se uvrstili v polfinale državnega tekmovanja v odbojki.

Naši učenci in učenke so bili uspešni v odbojki na mivki tudi v letošnjem letu, saj so tako fantje kot dekleta osvojili odličje na področnem tekmovanju, ki je bilo 17. 6. 2022 v športnem parku v Domžalah, ter se tako uvrstili na državno tekmovanje. 

Šah

Čeprav ne gre za športno dejavnost, sem v raziskavo vključil tudi dosežke naših učencev na šahovskih tekmovanjih. Naši odlični šahisti so pogosto zmagovali na regijskih oz. področnih tekmovanjih, težje pa je bilo doseči dober rezultat na državnih tekmovanjih. Naša najboljša šahistka, ki je tekmovala v fantovski in dekliški konkurenci, je bila Jerneja Grošelj. Po razpoložljivih podatkih je na področnih tekmovanjih štirikrat osvojila zlato in enkrat srebrno odličje. Aleksander Kosanović je osvojil zlato (2018), srebrno (2019) in bronasto odličje (2017). Kaja Grošelj je zlato odličje osvojila dvakrat (2013 in 2015), Nika Kobetič leta 2013, Maks Volčanšek pa bronasto leta 2018. Ekipno so bili naši učenci sedemkrat regijski oz. področni prvaki v šahu, trikrat pa so bili drugi.

9. marca 2018 je na naši šoli potekalo osnovnošolsko regijsko ekipno tekmovanje v šahu, na katerem je v konkurenci fantov do 12 let tekmovala tudi naša ekipa in osvojila odlično prvo mesto. Na sliki Arian Pohlen in Maks Volčanšek (4. razred) ter Aleksander Kosanović in Jerneja Grošelj (6. razred). Ker je na tekmovanjih sodelovalo premalo deklet, je Jerneja Grošelj nastopala skupaj z dečki.

Ostali športi

Posamezni učenci so bili zelo uspešni tudi v drugih športih. Kristjan Vojteh Burkelca je bil leta 2016 in 2017 mladinski prvak v golfu. Viktorja Seles je bila leta 2017 mednarodna prvakinja v ritmični gimnastiki. Maja 2015 je Tomaž Stibrič zmagal na tekaškem tekmovanju Wings for Life. Leta 2018 so naši učenci sodelovali tudi v področnem prvenstvu Gorenjske v plavanju, na katerem je Taja Vejnovič osvojila tretje mesto.

Kristjan Vojteh Burkelca je bil večkratni državni prvak v golfu. Na sliki 9. oktobra 2017, ko je na golf igrišču Trnovo postal absolutni zmagovalec osnovnih in srednjih šol v golfu.

Sklepne ugotovitve

V svoji raziskavi sem primerjal uspešnost naših športnikov v posameznih športnih disciplinah. Pri tem je potrebno opozoriti, da so ravni tekmovanj pri posameznih športih različne, npr. pri namiznem tenisu, nogometu in košarki tekmujejo na četrtfinalih, polfinalih in finalnih državnih tekmovanjih, drugod pa državna tekmovanja niso razdeljena na četrtfinalna in polfinalna. Na področna tekmovanja se tekmovalci praviloma uvrstijo, če so uspešni na občinskih tekmovanjih. Pri odbojki so npr. občinska, področna, državna polfinalna in državna finalna tekmovanja. Zato število odličij ni povsem primerljivo med seboj.

Kljub temu, da so nivoji tekmovanj med seboj različni, pa lahko ugotovim, da so naši tekmovalci na državnem nivoju najbolj uspešni na tekmovanjih iz namiznega tenisa (15 odličij v finalnih tekmovanjih), karateja (12 odličij) in gorskega kolesarjenja (11 odličij).

Za področna tekmovanja v karateju in gorskem kolesarjenju ni podatkov, zato predpostavljam, da je tam odličij najmanj toliko, kot je državnih. Največ odličij s področnih tekmovanj so naši učenci osvojili v krosu, kjer je veliko kategorij (ker se tekmuje po spolu in starosti) in v atletiki, kjer je veliko različnih disciplin (teki različnih dolžin, štafete, skok v daljino, skok v višino, met vorteksa oz. žvižgača). Po razpoložljivih podatkih sem ugotovil, da so naši učenci v krosu osvojili 61 odličij, v atletiki 32, v akvatlonu pa 23. 

Na ekipnih državnih tekmovanjih so bili naši tekmovalci najbolj uspešni v namiznem tenisu (državni prvaki 2016) in odbojki na mivki (državni prvaki 2014). V košarki so bili leta 2018 državni prvaki v finalu vzhodne konference. Ostala odličja so osvojili na nižjih nivojih državnih tekmovanj (v četrfinalih in polfinalih).

Na področnem nivoju so bili daleč najuspešnejši tekmovalci v šahu, kjer so osvojili deset ekipnih odličij, nato v nogometu (dečki 5, deklice 3 odličja), v namiznem tenisu (4 odličja), odbojki (deklice 3 odličja) in košarki (dečki 2 odličji).

Dosežki športnikov so uspehi različnih generacij učencev na šoli, kar bi šola morala znati spoštovati, saj je za dosego teh potrebno ogromno truda učencev. Podatki pa žal niso popolni, saj sem imel pri pridobivanju teh ogromno težav. Pričakoval sem, da so vsi pomembnejši rezultati s športnih tekmovanj naših učencev objavljeni na šolski spletni strani, pa se je izkazalo, da ni tako. Zato se je pokazala nuja, da šola vodi arhiv športnih dosežkov svojih učencev in s tem dokaže, da zna le-te tudi ceniti.

Besedilo: Žiga Fidler, izsek iz raziskovalne naloge Dosežki športnikov OŠ Rodica v zadnjem desetletju in športniki šole danes, Domžale, OŠ Rodica, marca 2022. Novejše podatke je dodala mentorica Vilma Vrtačnik Merčun.

NASLOVNA SLIKA: Šolska košarkarska ekipa OŠ Rodica ob osvojitvi naslova občinskih prvakov, s trenerjem Nejcem Lebnom, nekdanjim učencem OŠ Rodica, foto: KK Helios, Domžale,  28. novembra 2019.

(Skupno 220 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost