UNESCO ASP MREŽA

 

 

Naša šola je članica Unesco ASP mreže, ki deluje od leta 1953. V mrežo je vkjučenih kar 9000 predšolskih, osnovnošolskih in srednješolskih izobraževalnih ustanov.

 

kola9

Temeljni cilj Unesco ASP mreže je uveljaviti kulturo miru in nenasilja ter naučiti se skrbeti za ohranitev skupnega doma – planeta Zemlje. Zato: naučiti se živeti skupaj, naučiti se deliti med seboj.

 

V okviru Unesco šole se obravnavajo ŠTIRI UNESCO TEME:

 

1. Svetovni problemi in vloga ZN pri njihovem reševanju: lakota, sodobne bolezni, nezaposlenost, nepismenost, onesnaževanje okolja …
2. Človekove pravice, demokracija, strpnost, sodelovanje. V okviru Unesco šol skušamo vplivati na odpravo nestrpnosti, rasizma, oblik predsodkov, na okrepitvi solidarnosti, medsebojnem sodelovanju, strpnosti, nenasilnem reševanju konfliktov …
3. Interkulturno učenje: proučevanje drugih dežel in kultur.
4. Okoljski problemi in interdisciplinarno reševnje: proučevanje onesneževanja okolja, poraba energije, ohranitev gozdov, raziskovanje morja in atmosfera, trajnostni razvoj …
 

DSC_0878_-_Kopija

Ker smo Unesco šola, uravnoteženo razvijamo ŠTIRI STEBRE IZOBRAŽEVANJA:

 

1. Učiti se, da bi vedeli. (splošno in poglobljeno znanje iz različnih predmetov)
2. Učiti se, da bi znali delati. (razvoj sposobnosti za ravnanje v konkretnih primerih; usposobljen človek ima znanje in praktične sposobnosti)
3. Učiti se, da bi znali živeti skupaj. (razvijanje razumevanja drugih, enakopravnega spoštovanja drugih, strpnosti do drugačnih, naučiti se živeti z naravo, naučiti se sodelovati in deliti z drugimi)
4. Učiti se biti. (spoštovati druge, razviti kontrolirano obnašanje, razviti sočutje – vse to vodi k glavnemu cilju – postati moder)
 
DSC_0937_-_Kopija

 

 

V šolskem letu 2018/2019 bomo ponovno sodelovali na UNESCO ASP teku, izvedli projekta Menjaj branje in sanje ter Večerja in se priložnostno udeležili še katerega izmed projektov.

 

 

 

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost