Lepo pozdravljeni učenci, starši in učitelji. V šolski knjižnici se trudimo, da bi vam tudi v tem času nudili podporo pri učenju in prostočasnih dejavnostih. Upamo, da v roke vzamete kakšno dobro knjigo in se potopite v nov svet čudovitih doživetij.. Naj vam bo v pomoč tudi naša nova »E-knjižnica«, kjer lahko najdete povezave do koristnih in zanimivih spletnih strani, ki vam bodo krajšali in lepšali prihajajoče dneve. Za kakršnekoli dodatne informacije sem vam na voljo na elektronskem naslovu tjasa.medved@guest.arnes.si, vabljeni pa tudi, da mi pošljete še vaše ideje in predloge. Ustvarili smo tudi “Zid branja”, kamor zapišete, kaj berete. Dobrodošle so tudi fotografije, ilustracije in mnenja o prebranem. Za objavo klikni TUKAJ. Vaši knjižničarki Tjaša in Sabina

23. april – svetovni dan knjige in darilo ob zaključku bralne značke

 

PESNICA SAŠA PAVČEK NA E-BRALNICAH POD E-SLAMNIKOM

 

 

 

V okviru Bralnic pod slamnikom bi nas letos obiskala pesnica, pisateljica ter dramska igralka Saša Pavček.

Žal se v tokrat v živo ni izšlo.

Z učenci 5. b smo prebirali njeni knjigi Zakaj je polje jezero? ter pesnitev Rumi in kapitan.

Pesnica se nam je takole prijazno oglasila z delom svoje pesnitve.

Hvala Bralnicam, da lahko skupaj sodelujemo in soustvarjamo knjižne pojedine še na daljavo, a priznamo – veliko raje bi in bomo v živo.

Vsi učenci (ne zgolj bralničarji) dobrodošli, da si ogledate in prisluhnete posnetku Saše Pavček.

KLIK ZA POVEZAVO

Spletna razstava Lakota po besedah (povezava)

 

Pri projektu Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice, že nekaj let sodelujemo z učenci OŠ Evgena Kvaternika iz Velike Gorice. Učenci in učenke so v svojem maternem jeziku brali knjigo Muca Copatarica in po njej napisali zgodbo in e-knjigo tudi ilustrirali. Knjigo smo prevedli tudi v slovenščino in angleščino. Branje res ne pozna meja. Klik na e-knjigo.
V založbah Rokus Klett in Modrijan izobraževanje so omogočili BREZPLAČEN DOSTOP DO NOVIH POSEBNIH DELOVNIH ZVEZKOV V PDF-OBLIKI: korona.rokus-klett.si. Vsebujejo snov od marca do junija – za učence od 6. do 9. razreda. Ob delovnih zvezkih so objavljeni tudi deli vadnic (zbirka Znam za več) z dodatnimi nalogami. Vse je mogoče tudi natisniti na domačem tiskalniku.

Brezplačni dostop do beril Mladinske knjige.

E-KNJIGE ARGETA JUNIOR

Gre za digitalno zbirko poučnih interaktivnih pravljic, ki so nastale v sodelovanju s priznanim razvojnim psihologom in ekipo priznanih otroških pisateljev in ilustratorjev. V zgodbe so vključene tudi naloge in igre.

 LAHKONOČNICE

Oglejte si zakladnico zvočnih pravljic sodobnih slovenskih pravljičarjev, izberite pravljico in uživajte v njenem poslušanju. Pravljice prebirajo stanovalci domov starejših občanov.

Brezplačne e-knjige slovenskih založb ZALA in Mladinska knjiga Založbi Zala in Mladinska knjiga omogočata brezplačni dostop do e-knjig za otroke, mladino in odrasle.
 

BIBLOS

Na Biblosu si lahko izposodite ali kupite e-knjigo. Člani splošnih knjižnic se lahko prijavite s člansko izkaznico in geslom, ki ste ga dobili v knjižnici, in si nato brezplačno izposojate knjige. Na naslednji povezavi najdete video vodiče za njegovo uporabo: https://www.youtube.com/channel/UC0QCrQE0B6vqF-JmnjI3mtQ

 DOBREKNJIGE.SI

Če potrebujete idejo za kakšno knjigo, ki ustreza vašim kriterijem, imajo slovenske splošne knjižnice nekaj predlogov za vas. Lahko pa jih tudi sami ocenite in izrazite svoje mnenje o prebrani knjigi.

DIGITALNA KNJIŽNICA SLOVENIJE dLib

Na portalu dLib lahko dostopate do del klasičnih slovenskih avtorjev. Ponuja tudi ogromno zbirko digitaliziranega in e-gradiva: od  starih časopisov, knjig, razglednic in zemljevidov, pa do sodobnih strokovnih in znanstvenih člankov ter publikacij.

 

Ali veste, kje lahko najdete gradivo naše šolske knjižnice? Iščete lahko po katalogu WinKnj, kjer je vpisano vso gradivo, ali po lokalnem katalogu COBISS+, ki pa je še v izgradnji, zato v njem zaenkrat še ne boste našli vsega našega gradiva. Če morda ne veste, kako iskati e-vire v sistemu COBISS, vam bo v pomoč spodnja fotografija: Zvočne knjige najdete tudi na mobilni aplikaciji Audibook Še več pravljic za lepši spanec ponuja RTVSLO Poučne in zabavne vsebine za otroke ponuja tudi Modri pes (Mestna knjižnica Kranj) Prelistate lahko starejše številke revije BUKLA – brezplačne revije o dobrih knjigah Bukla na spletu omogoča iskanje po knjigah oz. vsebini in kratki oceni knjig, med njimi je ogromno otroških in mladinskih (glej primer). Na podlagi tega, si lahko sestavite seznam knjig, ki jih boste kasneje prebrali. V naši šolski knjižnici smo namreč zelo ažurni in imamo pretežno večino izdanih kvalitetnih mladinskih knjig. Sodelujete pa lahko tudi pri bralni akciji ob praznovanju 2. aprila – mednarodnega dneva knjiga za otroke. Več o tem TUKAJ Ali pa si ogledate kakšno predstavo Lutkovnega gledališča Ljubljana Še več koristnih povezav najdete na spletni strani Društva Bralna značka Slovenije in Bralnega projekta Naša mala knjižnica NOVA PRIPOROČILA (31. 3.) • Mednarodna digitalna knjižnica za otroke (v angleščini) • Uglasbene pesmice v reviji Zmajček • Arhiv revije Galeb (slovenska otroška revija) • Predstave Lutkovnega gledališča Maribor • Poigrajte se na spletni strani Knjižnice Domžale • Portal Kamra, kjer najdete digitalizirane vsebine s področja domoznanstva • Travelandleisure.com – virtualni ogledi 12 svetovno znanih muzejev in galerij Za konec pa še predlogi za dostop do brezplačnih gradiv založbe Rokus Klett, ki učiteljem in učencem omogočajo brezplačen celodnevni dostop do vseh elektronskih in interaktivnih gradiv (učbenikov, delovnih zvezkov, samostojnih delovnih zvezkov in vadnic):