Šolsko leto 2022/2023 pričenjamo v šoli. Stiku z virusom ne bomo mogli ubežati, zato so pomembna ravnanja in ukrepi za zaščito zdravja posameznika in skupnosti.

Aktualne usmeritve za šole so zbrane v dveh dokumentih:

  • v PRIPOROČILIH NIJZ:
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priporocila_higienskih_in_organizacijskih_ukrepov_v_vzgoji_in_izobrazevanju.pdf
  • in v NAVODILIH NIJZ:
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/navodila_vzgojno-izobrazevalnim_zavodom_ob_sumu_ali_potrjenemu_primeru_okuzbe_s_sars-cov-2_v_zvaodu_solsko_leto2022_2023.pdf

V ospredju je samozaščitno ravnanje: v šolo prihajamo zdravi, skrbimo za higieno rok (umivanje, izjemoma razkuževanje), higieno kašljanja in kihanja, čistočo prostorov in redno prezračevanje. Zaradi večkratdnevnega prezračevanja naj otroci v mrzlih obdobjih  v šolo prihajajo toplo oblečeni.

Maske za obraz so priporočljive (ne pa obvezne), še posebej v večji skupini ljudi in ko je obolenj več ali pa uporabo maske priporoča zdravnik.

Samotestiranje je priporočljivo in poteka doma – poteka naj obdobno, ob morebitnem pojavu simptomov bolezni Covid-19 ali ob stiku z okuženo osebo. Vsak učenec je na osnovi kartice zdravstvenega zavarovanja upravičen do 10 testov/mesec (dostopni so v lekarnah). Navodila za izvedbo samotestiranja so dostopna na: https://www.nijz.si/samotestiranje .

V primeru, da otrok zboli in je okužba s SARS-CoV-2 potrjena, prosimo, da starši to sporočite razredničarki/razredniku. Starše bomo obveščali o kontaktu z okuženo osebo, kar pomeni, da otrokovo zdravstveno stanje opazujete, ga samotestirate in se v primeru pojava simptomov (ali pozitivnega testa) povežete z osebnim zdravnikom. Bolezen je lahko asimptomatska, zato je samotestiranje priporočljivo.

Individualne ali skupinske karantene niso predvidene. Bolan otrok ostane doma, v izolaciji, sicer pa je prisoten v šoli.

Če bo zbolel v šoli, vas bomo poklicali – na dogovorjenem mestu v šoli bo počakal na vaš prihod.

(Skupno 4 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost