SLOVENSKA MREŽA ZDRAVIH ŠOL – projekt Zdrava šola v šolskem letu 2013/2014

 

Naša šola je že kar 16 let vključena v mrežo šol v Sloveniji, ki se trudi promovirati zdrav način življenja. V vsem tem času smo dokazali, da Zdrava šola ni več projekt kot samo in zgolj projekt. To je postal način življenja naših učiteljev, učencev, staršev, tehničnega osebja,… To je postala praksa, naš dih šole, da omogočamo, spodbujamo in krepimo iniciative v zvezi z zdravjem ter zdravim načinom življenja učencev, učiteljev in staršev. Poiskali smo si za nas najučinkovitejšo formulo za nenehen razvoj spodbujanja zdravega načina življenja – zaposleni smo zainteresirani izvajalci, ki v veliki meri kažemo vzorce vedenja, ki pa jih prevzemajo otroci, učijo pa se tudi starši. Dokazujemo, da je v projektu zdrave šole najboljši ključ za iskanje optimalnih rešitev lastna aktivnost z bogastvom idej – to so naša znanja, izkušnje, medsebojno učenje, sodelovanje.

Tako  zdravstvenovzgojne vsebine vključujemo v učne načrte, nehote pa  uresničujemo skriti učni načrt – skrbimo za dobro klimo na šoli, medsebojne odnose, razvijamo možnosti sodelovanja s  starši, lokalno skupnostjo in zdravstvenim domom.

Omogočamo, da se realizirajo vsi cilji slovenskih zdravih šol in s tem uresničujemo edinstveno možnost, ki jo šola ima – da lahko vsem omogočamo in spodbujamo, da vplivajo na svoje telesno, duševno in socialno zdravje.

 

V letošnjem šolskem letu je tim projekta zdrave šole oblikoval aktivnosti, ki bodo promovirale zdrav način življenja:

 

Skrb za zdravo prehrano in hidracijo

 

Skrb za zdravo prehrano in hidracijo (pomen zdrave in varne hrane v šoli, sadni kotički, sadni odmori, pivniki zunaj, vodni bar, aktivnosti ob tradicionalnem slovenskem zajtrku v novembru).

zdrava_hrana

Razvijanje in povezovanje različnih projektnih aktivnosti

 

Razvijanje in povezovanje različnih projektnih aktivnosti (projektni športni dan v februarju, opozorilo na varnost uporabe mobilnih telefonov, interneta, delavnice za solidarnost s starejšimi ljudmi, pod projekti ( Varno in zdravo v naravo (klopi), Ne skači v vodo, če nisi prepričan o njeni globini, Zaščita pred soncem, obeležitev dneva zdravja z gibalnim odmorom, sodelovanje pri projektu občine Domžale  pri vzpostavitvi Varnih točk, škodljivost prekomernega vnosa soli v naši prehrani, razvijanje čistoče zob v tekmovanju…).

 

zdrava_aktivnosti

 

Preventivne dejavnosti

 

Preventivne dejavnosti: (Nevarnosti uživanja energijskih pijač, Varno s soncem, varna vožnja s kolesom, krožek prve pomoči, spodbujanje prostovoljstva in pomoči (prireditev Otroci otrokom), podprojekt Eko šole, obeležitev dneva brez cigarete,Spodbujamo nekajenje, Pokrijmo svoj kašelj, Mladi in alkohol, Spodbujanje nenasilja,  sodelovanje na natečajih (Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo) ter na tekmovanjih (prireja Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije), obeležitev tedna rdečega križa, spodbujanje uporabe varnostnega pasu pri vožnji (Projekt Pasavček), dejavnosti v okviru šolske skupnosti (spodbujajo kvalitetno preživljanje prostega časa), dnevi dejavnosti (ND Aids, Boj proti odvisnosti), analiza stanja »Šolska torba je pretežka«.

 

Sodelovanje s starši

 

Sodelovanje s starši ( ozaveščanje o cepljenju deklic (HPV), pomoč pri odpravljanju uši, preprečevanju okužb infekcijskih bolezni, učitelji in ravnateljica podajmo skrb k zlorabi in nepravilni uporabi pirotehničnih sredstev, tematski roditeljski sestanki (Mit ali resnica o alkoholu), šola za starše.

 

Spodbujanje gibanja

 

Spodbujanje gibanja (spodbujanje aktivnega preživljanje prostega časa Hura, počitnice!, interesne dejavnosti, aerobika za krajanke in učiteljice, športna programa Krpan in Zlati sonček, korektivna gimnastika – Veseli šport, nedeljsko druženje v telovadnici, športne igre v tednu otroka, dobrodelni tek staršev v oktobru).

zdrava_gibanje

 

Razvijanje dobrih medsebojnih odnosov

 

Razvijanje dobrih medsebojnih odnosov (Spodbujamo nenasilje, razvijanje komunikacijskih veščin, zmanjševanje hrupa na šoli, soustvarjanje spletne strani www.zdravjevsoli.si ).

V LETOŠNJEM LETU JE RDEČA NIT – MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE. V celem šolskem letu pripravljamo druženja, delavnice, čistilne akcije,… Ko se mlajši učimo od starejših in obratno.

zdrava_odnosi

 

Ukrepi higienske varnosti v šoli

 

Ukrepi higienske varnosti v šoli (izobraževanje čistilk, delavnica Pokrijmo svoj kašelj , ukrepi ob povečani intenziteti viroznih obolenj…)

 

Ukrepi varnosti v šolskem okolju

 

Ukrepi varnosti v šolskem okolju (premisleki in sprotna skrb).

SKRB ZA VARNO ŠOLO.

Ukrepi prve pomoči.

 

 

Razvijanje dobrih medsebojnih odnosov

 

 

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost