V ponedeljek, 20. maja 2024, se je v Murski Soboti odvijal 2. krog 58. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije. Med šest najboljših raziskovalnih nalog na področju etnologije, zgodovine in arhitekture, ki so se predstavile v 2. krogu, so se uvrstile tudi raziskovalne naloge naših devetošolk Lune Debeljak, Žive Zore, Kjare Koštrun in Tjaše Mahnič.

Prvič se nam je zgodilo, da sta dve raziskovalki – Luna in Živa – v 2. krogu predstavili kar dve raziskovalni nalogi – na področju arhitekture in zgodovine. In prvič se je zgodilo, da sta za obe prejeli najvišja – zlata državna priznanja. Raziskovalna naloga na področju arhitekture ima naslov Žmajdova hiša v Stobu, arhitekturni biser sredi Domžal, raziskovalna naloga na področju zgodovine pa Prebivalci Žmajdove domačije iz Stoba v Domžalah. Na tem mestu se posebej zahvaljujemo Saši Roškar, konservatorski svetovalki na Zavodu za varstvo kulturne dediščine OE Kranj, za številne informacije s področja konservatorstva in Barbari Pirih, mag. inž. arhitekture (Archinauts d. o. o. Ljubljana), ki nam je pomagala pri izdelavi idejnega načrta. Brez njune pomoči in dragocenih nasvetov raziskovalna naloga iz arhitekture ne bi bila tako uspešna.

Kjara in Tjaša sta svojo raziskovalno nalogo z naslovom 30 let delovanja dramske skupine Kulturnega društva Groblje (1993-2023) predstavili na področju etnologije in prejeli srebrno državno priznanje. Vse raziskovalne naloge so nastale pod mentorstvom Vilme Vrtačnik Merčun.

S kamniško-domžalske regije se je letos na državno srečanje uvrstilo 17 raziskovalnih nalog, med njimi štiri iz naše šole. V 2. krog državnega srečanja se je uvrstilo le pet raziskovalnih nalog z naše regije: po ena iz OŠ Vodice (interdisciplinarno področje) in OŠ Toma Brejca Kamnik (biologija) in tri z naše šole. Raziskovalni nalogi z OŠ Vodice in OŠ Toma Brejca sta v Murski Soboti prejeli srebrna državna priznanja.

Vsem raziskovalkam za izjemen uspeh iskreno čestitamo!

Na sliki: 1. Luna in Živa po prejemu prvega zlatega priznanja na področju arhitekture čakata na razglasitev priznanj na področju zgodovine. 2. Vse štiri naše raziskovalke, ki so se uvrstile v 2. krog, s sovicami.

(Skupno 170 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost