Uspeh na najrazličnejših tekmovanjih ni le stvar sposobnosti, talenta, ampak rezultat številnih prepletenih dejavnikov. Predanost, skupaj z vztrajnostjo, motivacija, podpora okolja in drugi pomembni dejavniki tvorijo pomembno osnovo. Učenci Osnovne šole Rodica so v preteklih letih večkrat posegli po najprestižnejših, zlatih priznanjih na šolskih tekmovanjih. V letošnjem letu sta sama sebe nedvomno presegla učenca Rok Jeraj (8. razred) in Marko Kosanović (9. razred). Poleg odličnih rezultatov sta bila povabljena na intenzivne priprave, po katerih bodo v dveh krogih izbrali tekmovalce, ki bodo zastopali Slovenijo na Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi IJSO 2024.

V tem šolskem letu sta dosegla številne vrhunske rezultate na šolskih tekmovanjih. Katera priznanja sta dosegla?

Rok: Jaz sem dosegel zlato priznanje iz kemije in fizike ter srebrno iz matematike.

Marko: Jaz pa zlato priznanje iz kemije, matematike, fizike in razvedrilne matematike.

Sta na kakšnega še posebej ponosna?

Marko: Jaz sem na fiziko, ker sem dobro pisal pa tudi imel sem dober občutek.

Rok: Pri fiziki ne vem točno, kako mi je uspelo. Pri kemiji mi je šlo res dobro.

Se spomnita kakšne posebne situacije s tekmovanj, ki sta se jih udeležila?

Marko: Vedno je neka časovna komponenta, omejenost. Na primer se zgodi, da imaš samo še 5 minut do konca pa še eno nalogo za narediti pa v teh zadnjih minutah pod vplivom pritiska vidiš rešitev, ki jo prej v 20 minutah nisi.

So vama tekmovanja v znanju izziv, dokaz, da nekaj zmoreš? Sta se jih udeležila v želji, da bi pridobila Zoisovo štipendijo? Ali mogoče kaj tretjega?

Marko: Ne tekmujem toliko zaradi dosežka, ampak zato, da pridobim neko znanje, širino, da bom imel več možnosti v življenju naprej.

Rok: Na začetku mi je bil cilj pridobitev štipendije, potem pa mi je postalo izziv.

Kako so vama pri pripravi na tekmovanje pomagali starši, učitelji?

Rok: Jaz sem hodil na priprave in potem so me učitelji spodbudili, da se udeležim tekmovanj. Pa tudi starši me spodbujajo.

Marko: Najprej je odvisno od posameznika, koliko je pripravljen vložiti v učenje. Pa tudi od učiteljev, koliko se potrudi pri razlagi. Tudi od vrstnikov in staršev, ki te spodbujajo. Meni je še brat pomagal. Veliko pa je od posameznika, koliko hoče in želi uresničiti to.

Oba sta bila zaradi odličnih dosežkov povabljena na priprave na Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado, ki bodo potekale v tem mesecu (op. v mesecu juniju). Kaj vama pomeni ta priložnost?

Rok: Zanimivo mi je. Bomo probali. Nova izkušnja.

Marko: Neka čast je, da te povabijo in lahko pokažeš svoje zmožnosti na teh testih ter da dobiš kakšno dobro informacijo za naprej.

Se bosta kaj dodatno pripravila?

Rok: Pred izbirnim testom ja.

Marko: Ja.

Marko, v letošnjem šolskem letu zaključuješ osnovnošolsko izobraževanje. Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Marko: Načrtov še ravno nimam. Najprej bom šel na Gimnazijo Bežigrad. Tam bom dobil nekaj širine, potem pa se bom odločil naprej. Najverjetneje bom šel študirat.

Katera smer pa te zanima?

Marko: Finančna matematika ali ekonomija.

Po čem si boš najbolj zapomnil šolanje na OŠ Rodica?

Marko: Po dobrih učiteljih, predmetih, po lepih trenutkih, ki jih je bilo veliko.

Fantoma želimo obilo nadaljnjih uspehov ter vso srečo pri pripravah in izboru na olimpijado.

Maja Petek Tomšič

(Skupno 135 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost