Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

 

Konec leta 2023 so si učenci ob dnevu samostojnosti in enotnosti ogledali šolsko gledališko-pevsko prireditev, posvečeno generalu in pesniku Rudolfu Maistru, saj je leto 2024 Maistrovo leto. Nastopili so učenci priložnostne gledališke skupine KUL KULTURA, šolski mladinski zbor, inštrumentalna skupina Rodyji ter mažoretke pod vodstvom Anite Omerzu Tome.

Na odru sta bila kar dva Rudolfa (zato takšen naslov prireditve) – Rudolf Maister in jelenček Rudolf, ki sta povezala Maistrovo leto ter praznični december Mladinski zbor nam je pričaral veselo decembrsko vzdušje, mažoretke pa so za nas zaplesale kot drobne snežinke.

Mentorice prireditve smo bile: Draga J. Anžin, Sabina Burkeljca in Katja Gačnik.

Rudolf Maister – Vojanov se je rodil leta 1874 v Kamniku, kjer stoji njegova rojstna hiša, ki je preurejena v muzej. Osnovno šolo je obiskoval najprej v Mengšu, nato pa v Kranju. Bil je odličen učenec, nato je obiskoval kranjsko nižjo gimnazijo. Po očetovi smrti je za Rudolfa skrbel stric Lovrenc. Ves čas šolanja ga je navduševal za vojaški poklic. Odločil se je za poklic častnika. Njegove intelektualne sposobnosti in tudi izjemne športne lastnosti so mu omogočile napredovanje na različnih vojaških šolah. 30. oktobra 1918 je mariborski nemški občinski svet razglasil Maribor z okolico za del Nemške Avstrije. 1. novembra 1918 je major Rudolf Maister izjavil: »Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko.« Še tisti dan so bile vse vojašnice in drugi pomembni objekti ter mesto Maribor pod Maistrovo vojaško oblastjo. Bil je tudi pesnik. Svoje pesmi je objavljal v dijaških glasilih pod različnimi psevdonimi – najbolj znan Maistrov psevdonim je bil Vojanov. Rudolf Maister je bil tudi ljubiteljski slikar ter velik ljubitelj knjig in lastnik ene največjih in najlepših zasebnih knjižnic na Slovenskem. Umrl je leta 1934, star je bil 60 let.

 

 

Zapisali: Sabina Burkeljca, Draga Jeretina Anžin

 

(Skupno 12 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost