»TRDNO STOJ! SPREGOVORI!«

 V sredo, 26. 9., se je v Kopru, v dvorani Bonifika, odvila prireditev z naslovom »Trdno stoj! Spregovori!«. Slednje smo se udeležili tudi z nekaterimi učenci naše šole.

Posnetek dogodka: http://4d.rtvslo.si/arhiv/tv-informativni/174432803

koper5    3 koper    2 koper    4 koper naslovna

Srečanje je pripravilo društvo Zaživi življenje skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo. V uri in pol trajajoči prireditvi so mlade nagovorili poleg predsednika države, Boruta Pahorja, in ministrice za izobraževanje, znanost in šport, Maje Makovec Brenčič, ugledni strokovnjaki na področju športa ter vrhunski slovenski športniki in kulturniki kot so dr. Milan Hosta, Dejan Zavec, Miran Stanovnik, Filip Flisar, Zlatan Čordić – Zlatko in Nika Kljun. Med gledalci prireditve pa smo lahko opazili tudi številne druge znane obraze s sveta športa, kot sta Darko Đurič in Rašo Nesterovič.

Prisotni so na podlagi lastne življenjske izkušnje ozaveščali mlade o vsakršnih oblikah nasilja in posledicah, ki jih slednje pušča v duši odraščajoče osebe.  Največji vtis je vsekakor pustil iskren in odprt govor Nicka Vujicica, ki je spregovoril o zasmehovanju in verbalnem nasilju v šolskih prostorih, kot ga je tudi sam doživel. Kot je poudaril, četudi je skrajno težko, ko se posameznik znajde v stiski in razmišlja o samomoru, je bistvenega pomena, da zbere dovolj poguma in se nekomu, ki mu zaupa, odpre. Dogodek je bil zaznamovan z izrednim čustvenim nabojem in pozitivno naravnanostjo, ki je mlade opozarjala na to, da se nasilje zaustavi v trenutku, ko zberejo pogum in o njem spregovorijo.

Veliko vrednost prireditvi je dalo tudi osebno druženje mladih z nastopajočimi, znanimi športniki in kulturniki, ki so se lahko pred ali po prireditvi skupaj z njimi slikali in jih prosili za avtograme. Skupaj z nekaterimi pa smo se celo pripeljali s posebnim vlakom iz Ljubljane.

Menim, da je srečanje pustilo močan pečat vsem, ki so se prireditve udeležili in nam dalo veliko smernic o razmišljanju o življenju. Kot je dejal Nick: »Never give up!«  

Boštjan Posedi

 

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost