V času  Tedna in Dnevov evropske kulturne dediščine 2020, ki so po vsej Sloveniji potekali od 26. 9. do 10. 10. 2020, smo učenci 4. razredov OBISKALI SLAMNIKARSKI MUZEJ, kjer smo si ogledali zanimivo razstavo OD SLAME DO KITE. Gospod Roman Kos nam je ob tem povedal marsikaj zanimivega. Slamnikarstvo je v naših krajih živelo kar 300 let. Ljudje so pozimi skoraj pri vsaki hiši pletli kite, ki so jih prodajali slamnikarskim delavnicam in tovarnam. Bilo jih je okoli sto in izdelale so okoli milijon slamnikov, ki so bili cenjeni po vsej Evropi in celo v Ameriki. Z veseljem smo se preizkusili v pletenju kit in sprva je bilo kar težko.

 

Na foto potepu po Domžalah smo si ogledali tudi slamnikarsko stavbno dediščino. Ugotovili smo, da se nekatere slamnikarske stavbe še vedno uporabljajo, le  za druge dejavnosti. V občinski stavbi je bila nekoč najsodobnejša slamnikarska tovarna, ki so jo imenovali Nova Fabrka. Ob njej je Slamnikarski park, v katerem se vsako leto odvija Slamnikarski sejem. Največjo tovarno Krizant, kasneje tovarno TOKO, pa so podrli in tam zgradili poslovno-stanovanjski objekt Krizant in Mercator center, zato tam še vedno stoji visok dimnik. Videli smo tudi opuščeno Oberwalderjevo tovarno, ki se je kasneje preimenovala v Univerzale. Poleg slamnikov so izdelovali tudi oblačila, zato se je ohranila vse do leta 2013. Velja za zadnjo slamnikarsko tovarno.

 

Danes se z izdelovanjem slamnikov ukvarja le še nekaj posameznih ljubiteljev, ki največ slamnikov in tudi cekarjev, prodajo v Slamnikarskem muzeju ali na raznih sejmih.

 

Vabimo vas, da si razstavo ogledate, saj boste tako lažje razumeli današnje življenje v naši občini.

 

 

 

 

(Skupno 8 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost