Na dan mladosti, 25. 5. 2021 nas je na šoli v okviru Bralnic pod slamnikom obiskal slovenski pisatelj Sebastijan Pregelj. Z učenci 5. B razreda se je srečal v šolski knjižnici. Sebastijan Pregelj je slovenski pisatelj, rojen 1970 v Ljubljani. Od leta 1991 objavlja svoje zgodbe v literarnih revijah. Izdal je 4 zbirke kratke proze in 6 romanov. S štirimi romani je bil finalist za nagrado Kresnik. Je prvi prejemnik Cankarjeve nagrade (2020), dobil jo je za roman V Elvisovi sobi.

Od leta 2014 nastajata seriji zgodb za mlajše bralce. Zgodbe s konca kamene dobe so postavljene v čas koliščarjev, dogodivščine duha Babujana in prijateljev pa se dogajajo tukaj in zdaj. Prvi del Zgodb s konca kamene dobe, knjiga Deček Brin na domačem kolišču, je bila 2017 nominirana za desetnico, nagrado, ki jo DSP podeljuje za najboljše otroško oziroma mladinsko delo.« Njegove knjige so prejele priznanje Zlata hruška, ki jih podeljujejo za kvalitetna mladinska dela.

Učenci so o njegovih knjigah posneli dva kratka filmčka, katera smo si ogledali, nato pa smo se v sproščenem pogovoru slabo uro pogovarjali o njegovih knjigah. Pisatelju so učenci 5. B razreda predstavili makete kolišč, ki so jih izdelali v okviru pouka. Obiska pisatelja smo bili iskreno veseli, saj je bil to po več kot letu dni prvi obisk pomembnega književnega ustvarjalca v živo na naši šoli, zato smo ta obisk optimistično naslovili kar Zgodba s konca korona dobe.

 

Pisatelj je na svoj FB zapisal:

»V torek sem imel po dolgem času nastop v živo. Otroci na OŠ Rodica so bili publika, kakršno si lahko samo želim: zgovorni, zvedavi, hudomušni. Bi še ostal, a so imeli pouk Hvala ekipi OŠ Rodica in MIŠ založbi. Dogodek smo izvedli v sklopu festivala Bralnice pod slamnikom.«

#decekbrin #zgodbeskoncakamenedobe #mišzaložba #bralnicepodslamnikom #ošrodica

 

(Skupno 127 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost