Raziskovalna naloga s področja Aplikativni inovacijski predlogi

Avtorici: Nika Stanič in Anamarija Mušič, 9. a, šol. leto 2022/2023

Mentorici: Danica Volčini in Vilma Vrtačnik Merčun

POVZETEK

V raziskovalni nalogi se ukvarjava z vprašanjem, kakšna bi bila idealna šolska malica, ki bi ustrezala izbirčnim okusom učencev in bi omogočala odlično zdravstveno stanje vseh učencev. Sestavili sva anketo, ki jo je rešilo 78 učencev 6. in 8. razreda OŠ Rodica. Z zvezdicami so ocenjevali šolsko malico in pisali predloge za njeno izboljšanje. Največ anketirancev je šolsko malico ocenilo z eno ali dvema zvezdicama (55 %), kar kaže na njihovo precejšnje nezadovoljstvo, slaba petina učencev jo je ocenila s tremi zvezdicami (19 %), samo dva učenca (3 %) pa z vsemi možnimi zvezdicami. Učenci 6. razreda so šolsko malico ocenili bolje kot učenci 8. razreda. Navedli so 86 predlogov za šolsko malico, ki bi si jo želeli imeti. Predloge sva združili v 21 vrst živil. Ocenjujeva, da je večina (75 %) predlogov pogojno primernih in sicer le v primeru, da bi bila živila pripravljena na zdrav način. Predloge učencev sva predstavili v skladu s priporočili stroke. Osnovno izhodišče je bilo, da mora biti šolska malica sestavljena iz živil rastlinskega izvora, saj le ta nimajo negativnih učinkov na zdravje (pod pogojem, da so ekološko pridelana). V šolski malici prihodnosti bi bilo veliko sadja in zelenjave, polnozrnati kruh in kosmiči, mafini, polnozrnate palačinke, pica bi bila posuta z rastlinskim sirom, občasno bi imeli hot dog iz pšeničnega mesa, hamburger z zelenjavnim polpetom, večkrat pa bi bili na voljo  razni beljakovinski namazi (npr. grahov, čičerikin, lečin itd.) z rezinami zelenjave. Nutello bi nadomestilo arašidovo maslo s kakavom, v katerem ni mlečnih sestavin. Pripravili sva tudi tedenski predlog jedilnika zdravih šolskih malic.

KLJUČNE BESEDE: šolska malica, smernice zdrave prehrane, prehranska priporočila, sadje in zelenjava, rastlinska hrana, živalske beljakovine, živalske maščobe, sir

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost