Predavatelj: dr. Janez Sečnik

Termin in kraj predavanja: ponedeljek, 8. 1. 2024, ob 17.30 do 19.00, v šolski avli

Vsebina:

Skoraj vse vzgojne metode skozi stoletja povezuje prepričanje, da otrok potrebuje meje in te meje postavljajo odrasli. V preteklosti so bile meje postavljene glede na potrebe odraslih, le redkoma so bile meje premišljene iz potreb otroka. Meje so lahko tako lahko rezultat starševskega lagodja ali pa nespretnosti, kako ravnati z otrokovo razigranostjo, utrujenostjo, nemočjo in živahnostjo. Pogosto so številne meje tudi posledica starševskih strahov, ki v mlado generacijo spet vceplja prestrašenost, omejenost in ozkost.

Danes skušamo meje postaviti glede na potrebe otroka, saj se le na ta način odzivamo na njegov razvoj. Otroka ne želimo in nočemo ustaviti v njegovi raziskovalnosti in v njegovih idejah. S sledenjem in odgovarjanjem potrebam otroka ter s postavljanjem meja omogočijo otroku, da se tega s časom nauči tudi sam. Meje postanejo naraven okvir, ki je smiseln in potreben, da se otrok ne poškuduje in da ostane na varnem. Postavljanje mej na spoštljiv način je pomembno za zdrave odnose (Glover Tawwab, 2023).

Meje, ki padejo v otroški svet kar od zunaj in samo zato, ker je starš tako rekel, nimajo smisla in ne razlage. Ob postavljanju meje je pomembno imeti pred očmi otroka in meje zarisati na način, ki je smiselno povezan z otrokom in je zanj pomembno. Na področju postavljanja mej je lahko v otroškem svetu veliko spregledanosti in prezrtosti, kar v otroku pušča točno take občutke – spregledanosti in prezrtosti.

Več informacij o predavatelju:

Dr. Janez Sečnik je zaključil specialistični študij zakonske in družinske terapije leta 2005. Kot stažist je na FDI izvajal individualne, zakonske in družinske terapije. Od leta 2007 je opravljal terapije na zavodu Namen v Ljubljani. Po opravljenem doktoratu leta 2013 na temo medgeneracijskega prenosa sramu, se je pridružil ŠRCD Ljubljana.

Redno piše, predava, pojavlja se v medijih predvsem na teme družinskih odnosov, očetovstva, zakonskih odnosov… Dlje časa je kot avtor člankov sodeloval z revijo Otrok in družina in z revijo Naša družina. S predstavitvami je aktivno sodeloval na mednarodnih konferencah (Zagreb 2016, Maribor 2016, 2017). Kot soavtor je sodeloval pri izdaji knjige Psychology of shame (2014).

Pod okriljem Dr. Tatjane Rožič je uspešno zaključil specializiran izobraževalni program za supervizorja. Trenutno je na DMC Cerklje zaposlen kot svetovalec na področju obvladovanja čustev, gradnje pozitivne samopodobe in reševanja problemov znotraj projekta ‘Gradimo mostove’. Zadnje čase sodeluje s fakulteto za psihoterapijo Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani (SFU Ljubljana). Je strokovni član v svetu Zavoda Pelikan-Karitas in recenzent Slovenske revije za psihoterapijo ‘Kairos’. Poleg terapevtskega in supervizijskega dela se kot učitelj dnevno srečuje z mladimi in s starši. Za seboj ima tudi izkušnjo vodenja osnovne šole. Ima velik posluh za notranje skrušene posameznike, pare ter družine v stiski.

Foto: www.parentdata.org/parents-help-kids-school/

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost