16. aprila 2024 je v športni dvorani Domžale potekala slovesnost ob občinskem prazniku s podelitvijo priznanj.

 

Ponosni smo, ker je bila med letošnjimi nagrajenkami tudi naša, nedavno upokojena sodelavka, učiteljica prof. Vilma Vrtačnik Merčun. Na povezavi https://we.tl/t-PTuLT63vCY je predstavitveni video o Vilminem delu.

Nagrada Občine Domžale je priznanje za njeno dolgoletno pedagoško in mentorsko delo pri raziskovanju dediščine Domžal, sodelovala je pri snovanju vsebin v Slamnikarskem muzeju in projektu ohranitve in predstavitve Kofutnikove domačije v Srednjih Jaršah.

 

V sklopu šolskih interesnih in obogatitvenih programov je nastalo preko 120 raziskovalnih nalog, s katerimi je učence uvajala v metodologijo raziskovanja, jih navduševala za iskanje in proučevanje zgodovinskih virov, poiskala in sodelovala je z mnogimi krajani, predvsem pa z mladimi (učenci in dijaki) raziskala in popisala številne teme o zgodovini domačega kraja.

 

Učenci – mladi raziskovalci so vsebine promovirali na tekmovanjih Gibanje znanost mladini in Mladi zgodovinarji. Številna zlata, srebrna ali bronasta državna priznanja so marsikateremu mlademu raziskovalcu utrla pot do želene srednje šole, Zoisove štipendije, ali pa je bilo delo pod njenim mentorstvom kakovostna dota za uspešen študij.

 

Številne raziskovalne naloge so objavljene na šolski spletni strani, v domoznanski zbirki na spletni strani Knjižnice Domžale (http://www.knjiznica-domzale.si/Oddelki/Domoznanska-zbirka/Raziskovalne-in-seminarske-naloge ), na portalu Kamra pa je objavljena raziskovalna naloga o opernem pevcu Antonu Šublju z Rodice. O njegovem prvem potovanju in uspehih v Ameriki so v samozaložbi izdali knjigo.

 

Prof. Vilma Vrtačnik Merčun je kot urednica in avtorica sodelovala pri izdaji različnih zbornikov o zgodovini šole in šolstva na domžalskem, na kar smo še posebej ponosni.

 

Z njenim strokovnim angažiranjem je Osnovna šola Rodica med prvimi v Sloveniji pričela izvajati tudi nacionalni projekt EKO šola, nekoliko kasneje pa tudi projekt UNESCO šola.

 

 

 

 

(Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost