Raziskovalna naloga s področja etnologije

Avtorice: Maša Mehle, Ema Tancik in Zoja Tomažič, 7. a

Mentorica: Vilma Vrtačnik Merčun

POVZETEK

V raziskovalni nalogi smo raziskovale zgodovino Kancilijeve pekarne v Domžalah, prenos znanja skozi generacije, spremembe v delovnih prostorih ter vlogo pekarne v lokalni skupnosti. Raziskava temelji na pisnih in slikovnih virih, intervjujih s tretjo in četrto generacijo pekov in anketiranju stalnih kupcev. Pekarsko znanje se v družini Kancilija prenaša iz roda v rod že 110 let, pri čemer so bili ključni peki, ki so v različnih obdobjih bistveno prispevali k ohranjanju kakovosti kruha. Najdaljše obdobje je bil glavni pek Pavel Kancilija starejši (40 let), nato njegova hči Helena Kancilija (27 let) in sedanji pek Pavel Kancilija mlajši (17 let).  Najkrajši čas je bil pek Ivan Kraljič (11 let), ki je pekarno leta 1915 ustanovil, nato pa Franc Blatnik (15  let). Prostor pekarne se je v preteklosti prilagajal potrebam dela. Na primer, vodo so do napeljave vodovoda leta 1961 črpali iz vodnjaka in jo segrevali v kotlu. Peč so sprva kurili z drvmi in butarami, kasneje s premogom, nato s kurilnim oljem, danes pa s peleti. Način dela se ni bistveno spremenil, saj pekarna uporablja tradicionalne recepte brez aditivov. Uvedli so le nekaj strojev, ki jim olajšajo delo: stroj za mesenje testa, prešo za razrez testa za žemlje, stroj za sejanje moke in stroj za drobtine. Prodaja kruha se je skozi čas spreminjala – od razvoza kruha po hišah in peke za okoliške kmete, velikega povpraševanja in dolgih kolon kupcev pred pekarno v šestdesetih letih 20. st. do današnje butične prodaje. Čeprav se je povpraševanje po kruhu v zadnjih desetletjih zmanjšalo, stalni kupci še vedno cenijo domačnost, kakovost in tradicijo pekarne. V lokalnem okolju se navezanost na pekarno, navade in vrednote prenašajo iz generacije v generacijo. Pekarna tako ostaja pomemben del skupnosti, kjer se srečujejo in družijo lokalni prebivalci.

Ključne besede: Kancilijeva pekarna, Blatnikova pekarna, Kraljičeva pekarna, Domžale, tradicionalni recepti peke kruha

Orodna vrstica za dostopnost